21 август – XXI Неделя през годината

Четива:
Исаия 22, 19-23
Псалм 137
Римляни 11, 33-36
Матей 16, 13-20

Четиво от Римския Бревиарий за XXI Неделя през годината

Из Пасторалната Конституция „Gaudium et Spes“ на Втория Вселенски Ватикански Събор за Църквата и за съвременния свят

(№ 39)

Ние не знаем по кое време ще дойде свършекът на земята и човечеството, нито начина, по който ще бъде преобразена вселената. Разбира се, образът на този накърнен от греха свят е преходен. Обаче знаем от Откровението, че Бог ни е подготвил ново жилище и нова земя, където обитава правдата и чието блаженство ще изпълни и надмине всички желания за мир, които напират в сърцата на хората. Тогава, след като смъртта бъде победена, Божиите синове ще бъдат възкресени от Христос, а посятото в слабостта и тлението ще бъде облечено в нетление. Любовта ще остане със своите плодове, а цялото творение, което Бог сътвори именно заради човека, ще бъде освободено от робството на суетата.

Ние, естествено, сме осведомени, че няма полза за човека, ако придобие целия свят, а себе си погуби. И все пак очакването на новата земя не трябва да отслабва, а още повече да насърчава у нас грижата за обработването на настоящата земя, където расте тялото на новото човешко семейство, което вече успява да предначертае новия век. Затова, макар че трябва грижливо да разграничим земния пргрес от развитието на Христовото Царство, този прогрес все пак има голямо значение за Божието царство, доколкото може да допринесе за по-добрия ред в човешкото общество.

И действително, ние отново ще открием пречистените от всякаква скверност, озарени и преобразени блага като човешко достойнство, братско общение и свобода – тоест, всички добри плодове на природата и нашето трудолюбие, разпространени от нас по земята в Духа на Господа и по Негово наставление – когато Христос предаде на Отца вечното и вселенско царство: “ Царство на истината и на живота, царство на святост и благодат, царство на справедливост, любов и мир“. Царството вече присъства тук, на земята, като тайна, но то ще постигне своето съвършенство с Господнето пришествие.

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *