2 март – VIII Неделя през годината

Четива:
Исаия 49, 14-15
Псалм 61
1 Кор. 4, 1-5
Матей 6, 24-34

 

Катехизис на Папа Франциск по време на Генералната Аудиенция на Площад „Свети Петър“ във Ватикана – 26 февруари 2014 г.

Скъпи братя и сестри, добър ден!

 

gospelart.wordpress.com

Днес бих искал да ви говоря за Тайнството Помазание на болните (Маслоосвещение), което ни позволява да изпитаме състраданието на Бога към човека. В миналото то е било наричано „Последно помазание“, защото е било възприемано като духовна утеха при неизбежна смърт. Но това, че говорим за „Помазание на болните“, ни помага да разширим погледа си към опита от болестта и страданието на хоризонта на Божието милосърдие.

1. Има един библейски образ, който представя в цялата й дълбочина тайната, която прозира в Помазанието на болните (Маслоосвещението): това е притчата за „добрия самарянин“ в Евангелието според Лука (10, 30-35). Всеки път, когато отслужваме това Тайнство, Господ Исус в лицето на свещеника се приближава до страдащия, тежко болния или възрастния човек, изливайки върху раните му масло и вино. Маслото ни кара да мислим за онова масло, което всяка година бива благословено от Епископа на Хризмалната Литургия на Велики Четвъртък, във връзка именно с помазанието на болните. Виното пък е знак на любовта и на благодатта Христови, които бликат от дара на Неговия живот за нас и се проявяват в цялото си богатство в сакраменталния живот на Църквата. Накрая, страдащият човек бива поверен на един ханджия, за да продължи той да се грижи за него, без да мисли за разходите. И сега, кой е ханджията? Това е Църквата, християнската общност – това сме ние, на които всеки ден Господ Исус поверява страдащите телом и духом, за да можем да продължаваме да им оказваме безмерно цялото милосърдие и спасение.

2. Това поведение е подчертано по изключително точен начин в Посланието на Яков, където се препоръчва: „Болен ли е някой между вас, нека повика презвитерите църковни, и те да се помолят над него, като го помажат с елей в името Господне. И молитвата, произлизаща от вярата, ще изцери болния, и Господ ще го вдигне; и ако грехове е сторил, ще му се простят“ (Яков 5, 14-15). Тук става дума за една практика, актуална още във времето на Апостолите. Защото Исус е научил Своите ученици да имат същата любов към болните и страдащите, и им е предал способността и задачата да продължат да даряват в Негово име и според Неговото сърце подкрепа и мир чрез особената благодат на това Тайнство. Това обаче не бива да ни кара да изпадаме в самоцелно търсене на чудото или в презумпция, че можем да получим винаги и навсякъде изцеление. Но е сигурна близостта на Исус до болния, както и до възрастния, защото всеки възрастен, всеки човек на повече от 65 години, може да получи това Тайнство, чрез което Сам Исус се доближава до него.

Но когато някой е болен, често се мисли: „Да извикаме да дойде свещеник“; „Не, това носи лош късмет, да не го викаме“, или „Освен това ще уплаши болния“. Защо се мисли така? Защо съществува представата, че след свещеника следва погребение? Това не е истина. Свещеникът идва, за да помогне на болния или на възрастния; затова е толкова важно посещението на свещениците при болните. Трябва да извикаме свещеника при болния и да му кажем: „Ела, дай му помазанието, благослови го“. Сам Исус е, Който идва, за да подкрепи болния, да му даде сили, да му даде надежда, да му помогне, както и да му прости греховете. И това е прекрасно! Не трябва да мислим за него като за табу, защото е добре винаги да знаем, че в когато преживяваме страдание и болест, не сме сами: свещеникът и онези, които присъстват на маслоосвещението, представляват цялата християнска общност, която като едно тяло се събира около страдащия и близките му, поддържайки в тях вярата и надеждата, подкрепяйки ги с молитва и братска топлота. Но най-голямата подкрепа се състои във факта, че в Тайнството присъства Сам Господ Исус Христос, Който ни взема за ръка, милва ни, както прави с болните, и ни припомня, че Му принадлежим, че нищо – включително злото и смъртта, – не може да ни раздели от Него. Имаме ли навика да викаме свещеника, за да дойде при нашите болни – не говоря за болните от настинка за три – четири дни, а за сериозна болест, – и при нашите старци, и да им даде това Тайнство, тази подкрепа, тази сила на Исус, за да продължат напред? Да правим това!

 

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *