16 юни – Пречисто Сърце Мариино (Възпоминание)

Четиво от Римския Бревиарий за Възпоминанието на Пречистото Сърце Мариино

Из „Слова“ на Свети Лоренцо Джустиниани, Епископ

(Слово 8 за Празника Очистване на блажена Дева Мария: opera, 2, Venezia 1751, 38-39)

Cuore immacolato della Beata Vergine MariaМария размишляваше в сърцето си над всичко, което получаваше чрез четене, зрение и слух, и колко голямо бе израстването й във вярата, колко много заслуги придоби, от каква мъдрост бе озарена и от какъв пожар на любовта пламтеше все повече и повече.

Пред нея се отваряше вратата на небесните тайни и тя се изпълваше с радост, обогатяваше се изобилно с дара на Духа, насочвайки се към Бога и същевременно оставайки в дълбокото си смирение.

Делото на божествения дар има тази особеност, че издига от бездните към висините и води от слава към слава.

Блажено е сърцето на Дева Мария, което, имайки в себе си Духа и радвайки се на Неговото учение, оставаше винаги послушно на волята на Божието Слово!

Мария не бе движена от своите чувства или от собствената си воля, а следваше в живота си пътищата на вярата, които Премъдростта й сочеше в сърцето й. И наистина, божествената Премъдрост, която си изгражда жилище в дома на Църквата, си служи с Пресвета Дева Мария, за да утвърждава спазването на закона, правилото на единството и нуждата от духовна жертва.

О, вярна душо, подражавай на Дева Мария. Влез в храма на нейното Сърце, за да бъдеш обновена духовно и да получиш прошка за греховете си. Помни, че Бог гледа повече намерението, с което извършваме нашите действия, отколкото самите дела, които вършим. Затова и когато в душата си се обръщаме към Бога в съзерцание и му се отдаваме, и когато си стремим да развиваме добродетелите си и се предаваме с плам на добри дела в служба на ближния, да правим всичко това така, че да се чувстваме все повече водени от любовта. Защото ще повторим, че духовната жертва, която очиства нас и се издига, угодна на Бога, не е толкова делото на ръцете ни само по себе си, колкото духовното жертвоприношение, което се извършва в храма на сърцето ни, оживен от присъствието и одобрението на Христос, нашия Господ.

 

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *