15 май – IV ПАСХАЛНА НЕДЕЛЯ

15 май – IV ПАСХАЛНА НЕДЕЛЯ

Четива:

Деян. 2, 14а. 36-41

Псалм 22

1 Петър 2, 20б-25

Йоан 10, 1-10

Четиво от Римския Бревиарий за IV Пасхална неделя

Из „Проповеди върху Евангелията“ на Свети Григорий Велики, Папа и Църковен Учител

(Проповед 14, 3-6; Patrologia Latina 76, 1129-1130)

„Аз съм добрият Пастир.  Познавам овцете Си“, тоест – обичам ги, „и Моите овце Ме познават“ (Йоан 10, 14). Което означава: Отговарят на любовта на Този, Който ги обича. Познанието винаги предшества любовта към истината.

Запитайте се, възлюбене братя, дали сте овце на Господа, дали Го познавате, дали познавате светлината на истината. Говоря не само за познанието на вярата, но и за познанието на любовта; не само за вярата, а и за делата. Евангелист Йоан обяснява: „Който казва: познавам Бога, а не спазва заповедите Му, е лъжец“ ( 1 Йоан 2, 4).

Но на същото място Господ веднага добавя: „Както Ме познава Отец, тъй и Аз познавам Отца, и душата Си полагам за овцете“ (Йоан 10, 15). С това иска да каже: по това се познава, че Аз познавам Отца и че Ме познава Отец, защото полагам живота Си за Моите овце; тоест, Аз показвам колко много обичам Отца чрез любовта, с която умирам за овцете.

И казва отново за същите овце: Моите овце слушат гласа Ми и Аз ги познавам, и те Ме следват. Аз им давам живот вечен (ср. Йоан 10, 14-16). За тях беше казал малко преди това: „Който влезе през Мене, ще се спаси; и ще влезе, и ще излезе, и паша ще намери“ (Йоан 10, 9). Тоест, ще влезе във вярата, ще излезе от вярата във видимото, от акта на вярата в съзерцанието, и ще намери паша на вечната трапеза.

Неговите овце ще намерят паша, защото който Го следва с чисто сърце, ще бъде нахранен с вечно свежа храна. Кои са пастбищата на тези овце, ако не съкровената радост на рая, който е вечната пролет? Защото пастбище за избраните е присъствието на Божието лице, и докато Го съзерцава без страх, че ще Го изгуби, душата се насища безкрайно с храната на живота.

Така че, възлюбени братя, да търсим тези пастбища, където ще можем да се радваме на присъствието на толкова много съжители. Нека ни привлича радостта на онези, които са щастливи. Да оживим, братя, нашия дух. Да укрепне вярата ни в онова, в което е повярвала. Желанията ни да копнеят за висшите блага. Така да обичаме ще означава да сме на път.

Никое противоречие да не ни откъсва от радостта на вътрешния ни празник, защото ако някой иска да достигне желаната цел, никаква трудност по пътя няма да го спре. Никакъв успех да не ни отклонява със своите съблазни, защото е глупав пътникът, който по време на пътуването си се спира да гледа красивите поляни и забравя да отиде там, където е имал намерение да пристигне.

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *