12 октомври – Освещаване на Катедралата в Русе (Празник)

Днес нашата Никополска Епархия чества годишнината от освещаването на своята Катедрала „Свети Павел от Кръста“ в Русе. Строежът на Катедралата започва през 1890 г. и продължава до 1892 г. Посветена е на Свети Павел от Кръста (1694-1775), основател на Конгрегацията на Отците Пасионисти. Осветена е на 12 октомври 1892 г. от Никополския Епископ Иполито Агосто.

Шарл Фабрег. Латинската Църква в България

(Charles Fabr?gue, L’Eglise latine en Bulgarie, in Echos d’Orient, Tome VI, Ann?e 1903, Paris, pp. 207-209)

Латинската мисия в България, чието начало е положено през XVI в. с посещението на Архиепископ Антивари, през XVII в. е поета от францискански мисионери от Босна. През 1624 г. е поверена на Конгрегацията на Баптистините от Генуа, а през 1781 г. – на Конгрегацията на Свети Павел от Кръста. И до днес последната Конгрегация  – за разлика от францисканците, – няма канонични домове в България, а само енории. Францисканските Епископи са резидирали първоначално в Чипровец, разрушен от турците през 1688 г. Вследствие Руско-турската война и страшната чума от 1812 г., с позволението на руската армия, окупирала влашката територия, голям брой български семейства минава Дунава и основава село Чопля, днес в Румъния; с тях е и техният Епископ, който се установява в същото село. Наследниците на този Епископ остават в Чопля до 1847 г., след което пренасят резиденцията си в Букурещ. През 1881 г. Светият Престол създава Букурещкото Архиепископство, и Никополският Епископ, престанал да бъде апостолически Администратор на Влахия, избира за своя резиденция Русчук (Русе). Там е неговото седалище и до днес.

Титуляр на Никополско-Русчушкото Епископство, зависещо пряко от Рим, е Монсиньор Хенрих Дулсе, френски пасионист, посветен на 7 февруари 1895 г. Той избира за свой Помощник-Епископ друг французин – Монсиньор Жак Роасан, посветен на 15 септември 1901 г. за титулярен Епископ на Узала. В Епархията служат 2-ма мирски свещеници и 23 свещеници монаси, от които 20 са пасионисти и 3-ма – успенци. Ето списъкът на енориите в Епархията със съответния брой католици.

– Русчук (Русе). 1300 католици, почти всички австрийци. Църквата, посветена на Свети Павел от Кръста, е под официалната опека на Австрия. Енорист е един американски пасионист, изпълняващ функцията на генерален викарий, подпомаган от още двама Отци пасионисти. В покрайините на Русчук от 1902 г. съществува и един манастир на пасионистите, посветен на Светото Семейство, където живеят 4-ма Отци и няколко братя.

– Асеново. 800 католици. Църква „Пресвета Троица“. Енористът е пасионист.

– Белини (Белене). 2000 католици. Две енории. Енористите са двама Отци пасионисти.

-Бърдарски Геран. 700 католици, дошли от Банат, говорещи български и немски. Църква „Свети Йосиф“. Енористът е мирски свещеник – българин.

– Брегаре, в областта на Плевен. 50 католици. Църквата „Свети Франциск Ксаверий“ се обслужва от енориста на Гостиля или от този на Бърдарски геран.

– Драгомирово. 1000 католици. Църква, посветена на Пресветото Сърце Исусово. Енористът е полски пасионист; с него има и един брат от същия Орден.

– Добрич. През 1903 г. една нова колония на католици немци, дошли от Русия, се установява край Добрич, недалеч от румънската граница. Включва около 10 семейства.

– Индже, край Шумла (Шумен). 45 немски семейства, дошли неотдавна тук от Русия. Църквата, посветена на Блажена Дева Мария на Седемте Болки, е обслужвана от един немски пасионист, който едновременно с това се занимава и с училището. Тъй като турската емиграция е особено силна в този регион, българското правителство е обещало да предаде джамията на католиците, за да я превърнат в църква.

– Лъжини (Лъжене). 1000 католици. Църква „Света Анна“. Енорист е един английски пасионист.

Ореш. 1400 католици. Църквата е посветена на Непорочното Зачатие и е обслужвана от един пасионист, с когото живее и един богопосветен брат.

– Свищов. 100 католици. Църквата е посветена на Светите Кирил и Методий и е обслужвана от един пасионист.

– Търново. 20 семейства в Търново и в околностите му. Църквата е посветена на Светата Броеница и е обслужвана от един пасионист.

– Трънчевиц (Трънчовица). 1000 католици. Църква „Свети Михаил“. Енорист е един мирски свещеник – българин.

– Варна. 250 католици, почти всички чужденци. Църквата е посветена на Непорочното Зачатие и е обслужвана от един ирландски пасионист.  Там има и дом на августинците – успенци, с параклис и училище.

– Видин. 300 католици. Църква, посветена на Възкресението на Нашия Господ и обслужвана от един пасионист.

Пасионистите – 20 свещеници и 9 братя, са се посветили изключително на работа в енориите. Успенците се установяват във Варна през 1897 г. Те са 3-ма свещеници и 4-ма братя. В училището им учат 70 ученици. Мисли се то да бъде преобразувано в средно училище, което да издава дипломи, валидни в България. Братята на Християнските Училища, 6-ма на брой, които ръководеха началното училище в Русчук, си заминаха оттам през септември 1903 г. Преподаването бе поверено на светски учители. В училището се учат около 100 ученици, като неотдавна близо 30 от тях се преместиха в немското протестантско училище.

Сестрите на Дева Мария от Сион, 13 на брой, имат в Русчук начално училищесъс 120 ученици, и пансион с 40 ученици. Те смениха тук Облатките Успенки. Последните се установяват във Варна през 1897 г. и имат там голям пансион с начално училище. Двете училища през септември 1903 г. имат общо 140 ученици, от които 20 на пансион. Учителките са 15.

Четири Сестри Доминиканки се установяват в Свищов през август 1903 г. Те имат намерението да се посветят на грижи за болните в околните католически села. В момента се аклиматизират.

Говори се също за създаването на колеж на лазаристите и за отварянето на семинария в Русчук за нуждите на Епархията. последният проект е вече утвърден и се очаква реализацията му.

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *