10 февруари – Света Схоластика, Девица (Възпоминание)

Света Схоластика е родена ок. 480 г. в Нурсия ( дн. Норча), в областта Умбрия, Италия. Сестра е на Свети Бенедикт, почитан като основател на организираното монашество в Европа. И тя като брат си избира богопосветения живот, като основава и ръководи близо до неговия манастир в Монтекасино първата общност на Ордена на Бенедиктинките. Умира ок. 547 г. и е погребана в Монтекасино.

Четиво от Римския Бревиарий за Възпоминанието на Света Схоластика, Девица

Из „Диалози“ на Свети Григорий Велики, Папа и Църковен Учител

(Кн. 2, 33; Patrologia Latina 66, 194-196)

Схоластика, сестра на Свети Бенедикт, посветила се на Бога още от детска възраст, имала обичай да посещава брат си веднъж годишно. Божият човек отивал да се срещне с нея недалеч от портите, в една сграда – собственост на манастира.

Един ден тя отишла както обикновено и й почитаемият й брат слязъл да я посрещне заедно с няколко свои ученици. Прекарали целия ден в хвалебствия на Бога и в свята беседа. На здрачаване споделили трапезата си.

Останали дълго на масата и, увлечени в свят разговор, не усетили как станало много късно. Тогава благочестивата сестра помолила брат си: „Моля те, не ме оставяй тази нощ. да говорим до сутринта за радостите на небесния живот“. Но той й отговорил: „Какво говориш, сестро? В никакъв случай не мога да нощувам извън манастира“.

Като чула отказа на брат си, Схоластика събрала ръце за молитва на масата и свела глава, за да се моли на всемогъщия Бог. Когато вдигнала глава от масата, забушувал страшен ураган със светкавици и гръмотевици, и се излял проливен дъжд, така че нито почитаемият Бенедикт, нито придружаващите го монаси могли да излязат извън страдата, където се намирали.

Тогава Божият човек, много огорчен, започнал да се оплаква и казал: „Всемогъщият Бог да ти прости, сестро, какво стори?“ Но тя му отговорила: „Ето, аз сте молих, а ти не пожела да ме изслушаш; но когато се помолих на моя Бог, той ме чу. Сега излез, ако можеш; остави ме и се върни в манастира“.

И той, който не искал да остане там доброволно, бил принуден да го стори насила.

Така прекарали цялата нощ в бдение и се наситили на свети разговори, разказвайки си взаимно своя опит от духовния живот.

Не е учудващо, че Схоластика имала повече мощ от брат си. Тъй като, както казва Йоан, „Бог е любов“, било справедливо да може повече онази, която обичала повече.

И ето че след три дни, когато Божият човек станал в килията си и погледнал към небето, видял душата на сестра си да напуска тялото и да се издига в небесните висини във вид на гълъб. Тогава, изпълнен с радост поради толкова голямата прослава, получена от нея, той благодарил на Бога с химни и хвалебствия, и изпратил своите монаси да пренесат тялото й в манастира и да го положат в гробницата, която бил приготвил за себе си.

Така дори гробът не могъл да раздели онези, които Бог бил обединил като една душа.

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *