РИМСКИТЕ ПЪРВОСВЕЩЕНИЦИ: 57. СВЕТИ АГАПИТ I, Папа

Свети Агапит е роден в Рим; произхожда от благородната сенаторска фамилия на Анициите. Баща му, Презвитерът Гордиан, загинал в междуособиците по времето на Папа Симах, е син на Папа Феликс III (483-492). Брат му Палатин е дядо на Свети Григорий I Велики (590-604).

Агапит I е избран за Епископ на Рим на 13 май 535 г. Една от първите му стъпки е утвърждаването на решенията на Картагенския събор, свикан за регулиране на църковните дела в Африка след разгрома на Вандалското кралство. Според тези постановления, приелите католическата вяра бивши ариани не бива да бъдат допускани до ръкополагане, а бившите ариански свещенослужители могат да бъдат единствено миряни в Църквата.

 

Теодат, крал на остготите. Монета
Теодат, крал на остготите. Монета

Междувременно византийският пълководец Велизарий се прехвърля с войските си от Северна Африка в Сицилия, лесно завладява острова и се готви да нахлуе в остготските владения в Италия. За да предотврати войната, за която не е готов, остготският крал Теодат настоява Папа Агапит I да замине за Константинопол и да се опита да убеди император Юстиниан I да запази мира. Макар да е сигурен, че мисията му е неосъществима, възрастният Първосвещеник отпътува от Италия, придружен от петима Епископи и голяма свита, в трудни зимни условия. През февруари 536 г. пристига в Константинопол, където е посрещнат с почести, но исканията му за мир са отклонени, а Византия продължава подготовката за войната с остготите.

 

Император Юстиниан. Мозайка. VI в. Базиликата "Сан Витале" в Равена
Император Юстиниан. Мозайка. VI в. Базиликата "Сан Витале" в Равена

В църковно отношение тогава в Константинопол има проблеми, свързани с личността на Патриарх Антим. Той приема учението на монофизитите и с това си навлича недоволството на голяма част от клира, но е покровителстван от всемогъщата императрица Теодора, убедила съпруга си Юстиниан в ортодоксията му. Когато Папата иска от императора Антим да представи писменото си изповядване на вярата и да напусне патриаршеския престол, първоначално Юстиниан се разгневява и заплашва Агапит с отстраняване от Светия Престол. Решителното поведение и безстрашието на Първосвещеника обаче го карат да проучи нещата и да снеме покровителството си от Патриарха. Тогава, използвайки правата, които му дава Приматът на Свети Петър, Агапит I сваля Антим от длъжността му и го лишава от свещенически функции, а на негово място издига за Патриарх Мина. За да няма съмнения в собствената му ортодоксалност, император Юстиниан връчва на Папата свое писмено изповядване на вярата, за което получава похвалата му.

 

Императрица Теодора. Мозайка. VI в. Базилика "Сан Витале" в Равена
Императрица Теодора. Мозайка. VI в. Базилика "Сан Витале" в Равена

Изтощителното пътуване и грижите обаче се отразяват на здравето на Агапит I и той умира в Константинопол на 22 април 536 г. Тялото му е пренесено в Рим и погребано в Базиликата „Свети Петър“. Църквата възпоминава паметта му на 22 април.

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *