РИМСКИТЕ ПЪРВОСВЕЩЕНИЦИ: 4. СВЕТИ КЛИМЕНТ I РИМСКИ, Папа и Мъченик

Свети Климент I наследява катедрата на Римските Епископи след смъртта на Свети Клет ок. 88/92 г. Някои древни християнски автори го идентифицират със споменатия от Свети Апостол Павел негов помощник с това име (Филип. 4, 3). Най-вероятно е роден в Рим – освобожденец или син на освобожденец от императорския дом. Оглавява Църквата в столицата на империята в трудно време – император Домициан (81-96) подлага на репресии и данъчен гнет евреите, включително изповядващите християнството, след което започва второто жестоко преследване на християните в тяхната история. Не е пощадени дори близки до Христовото учение членове на императорския двор: през 95 г. е екзекутиран консулът Тит Флавий Климент, а съпругата му Домитила, племенница на Домициан, е изпратена на заточение.

Базиликата "Сан Клементе" ал Латерано в Рим
Базиликата "Сан Клементе" ал Латерано в Рим

Ситуацията не се променя и след убийството на Домициан през 96 г. Тъй като обръща във вярата някои високопоставени сановници, през 97 г. по заповед на император Нерва (96-98) Свети Климент е изпратен на заточение в покрайнините на империята – в Херсонес Таврически (дн. полуостров Крим). Преди да замине, поверява християнската общност в Рим на своя наследник Еварист. Неговите „Деяния“, написани няколко века по-късно, разказват, че в Херсонес открива много християни, изпратени на принудителен труд в мините там, и ревностно ги окуражава в тяхната вяра. Неуморно евангелизира и местното население, с което предизвиква гнева на новия император Траян (98-117). По негова заповед Светецът е принуждаван да принесе жертва на римските божества, с което да се отрече от християнското учение. Отказал да направи това, Климент увенчава с мъченическа смърт посветения си на Бога живот и умира за Христа, хвърлен във водите на Черно море с котва на шията ок. 101 г. Житието му разказва, че веднъж годишно морето оттегляло водите си от мястото на екзекуцията му и позволявало на верните да почитат мощите му на морското дъно. Тези мощи открива по време на хазарската си мисия в Крим Свети Кирил и ги отнася тържествено заедно с брат си Св. Методий в Рим, където са положени в древната базилика, посветена на Светеца и където почиват до днес.

Останки от древния Херсонес Таврически (дн. Севастопол, Украйна)
Останки от древния Херсонес Таврически (дн. Севастопол, Украйна)

От приписваните на Свети Климент творби автентично е неговото послание до коринтяните. С него папата отговаря на молбата на Църквата в Коринт (Гърция) да разреши споровете, възникнали поради  бунта срещу презвитерите на някои по-млади членове на общността. Авторитетната му намеса доказва изключителната роля на Римския Първосвещеник в делата на Вселенската Църква още в апостолски времена. Това Послание е познато и много цитирано още в Античността и е един от забележителните паметници на раннохристиянската богословска литература.

Църквата възпоминава Свети Папа Климент I Римски на 23 ноември – денят на полагането на мощите му в посветената на него римска базилика „Сан Клементе“ ал Латерано.

Тази базилика е една от най-древните в Рим. Построена е в края на управлението на император Константин I Велики (306-337) или малко след това и е напълно преустроена в нач. XII в. В тази базилика е бил погребан през 869 г. и откривателят на мощите на Свети Климент – славянският просветител Свети Кирил. За базиликата се грижат ирландски монаси от Доминиканския Орден. Базиликата е кардиналска още от V в. Кардинал – Презвитер на „Сан Клементе“ ал Латерано днес е холандецът Адрианус Йоханес Симонис (Adrianus Johannes Simonis, р. 1931 г.), почетен Архиепископ на Утрехт.

В квартала Монте Сакро (Северен Рим) през 1956 г. е създадена енория, посветена на Свети Климент I. Енорийската църква е осветена през 1995 г.

Със Свети Папа Климент Римски са свързани и някои от първите произведения на старобългарската книжнина. Има сведения, че Свети Кирил съставя Похвално слово и Химн, посветени на него. Запазено е Похвално слово за светеца, дело на Свети Климент Охридски, който в чест на светеца приема в Рим монашеското име Климент.

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *