РИМСКИТЕ ПЪРВОСВЕЩЕНИЦИ: 3. СВЕТИ КЛЕТ (АНАКЛЕТ), Папа и Мъченик

СВЕТИ КЛЕТ (АНАКЛЕТ)

 

Вулканът Везувий
Вулканът Везувий

Векове наред в Католическата Църква битува мнението, че вторият след Свети Петър Епископ на Рим – Свети Лин, е бил наследен последователно от двама Папи със сходни имена: Клет и Анаклет. Това виждане се поддържа от официалната през Средновековието хронология на Римските първосвещеници – „Liber Pontificalis“, чиито данни за първите три века след Христа са почерпени от списъка  „Catalogus Liberianus“  от 354 г., застъпващ това становище. Още в Древността обаче според някои християнски автори, сред които Свети Ириней Лионски (135/140-ок. 200), Евсевий Кесарийски (265-340) и Свети Августин (354-430), става дума за едно и също лице. Големият френски църковен историк Луи Дюшен (1843-1922) убедително доказва, че името „Клет“ е умалително от „Анаклет“ и че не може да се говори за двама различни епископи. От 1947 г. този Папа фигурира в списъка на Римските Първосвещеници като Клет (Анаклет), и идентичността му не се поставя  под съмнение от никой учен.

 

СВЕТИ КЛЕТ (АНАКЛЕТ)
СВЕТИ КЛЕТ (АНАКЛЕТ)

Свети Клет (Анаклет) е роден в Атина или в Рим, в гръцко семейство, преселило се в столицата от този град. Близък сътрудник на Свети Апостол Петър, след смъртта на Свети Лин ок. 76/80 г. той заема мястото му като Епископ на Рим. Данните за понтификата му са оскъдни. Това е време на мир и стабилност за Римската империя, когато на престола е императорът от Флавиевата династия Веспасиан (69-79), наследен от сина си Тит (79-89). Сред предизвикалите отзвук събития от онова време са опустошителното изригване на вулкана Везувий (август 79 г.), унищожил градовете Помпей, Херкулан и Стабий (където има значителни християнски общности), както и откриването в Рим на грандиозния Флавиев амфитеатър (Колизея) (80 г.) .

Съществува сведение, че Папа Клет построява над гробовете на Светите Апостоли Петър и Павел надгробия – т. нар. memoria (възпоминание). Приписва му се също въвеждането на тонзурата (остриганото теме) и забраната на дългите коси за църковните служители.

 

Флавиевият амфитеатър (Колизеят) в Рим
Флавиевият амфитеатър (Колизеят) в Рим

Свети Клет умира ок. 92 г., по времето на император Домициан (81-96), когато над християните в Рим е надвиснала опасността от ново гонение. Според някои извори претърпява мъченичество. Мястото на гроба му не е известно, но най-вероятно е погребан близо до гробницата на Свети Петър във Ватиканския некропол.

Църквата отбелязва неговото Възпоминание на 26 април.

На Свети Клет е посветена енория (1965 г.) в римския квартал Сан Базилио (Северен Рим ). Енорийската църква е осветена през 1996 г. За енорията „Сан Клето“ се грижат свещеници от Конгрегацията на Исус Свещеник.

 

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *