РИМСКИТЕ ПЪРВОСВЕЩЕНИЦИ: 107. ЙОАН VIII, Папа

Йоан VIII е родив в Рим ок. 820 г. Баща му Гунд е архидякон, издигнат в този сан през 852 г. от Папа Лъв IV. Йоан става близък сътрудник на Папа Николай I и подкрепя мащабната му политика. Архидякон, той е избран на папския престол на 14 декември 872 г. и веднага е интронизиран под името Йоан VIII. Той е един от най-забележителните Папи на IX в.

През 873 г. изпраща до сардинските князе посланието „Unum est“, с което ги призовава да върнат свободата на робите, продадени им от гърците. С този документ той се обявява твърдо срещу робството в християнския свят.

През 875 г. умира император Людовик II Млади. Той трябва да бъде наследен от близкия си роднина Карломан, син на крал Людовик II Немски, когото сам посочва за наследник, но Папа Йоан VIII взема страната на западнофранкския крал Карл II Плешиви, и на 25 декември 875 г. го увенчава с императорската корона. По този начин Папата утвърждава примата си над светската власт. През 878 г. коронясва също Людовик II Пелтека, син на Карл Плешиви, за крал на западните франки.

Страница от Санкт-Галенския Кодекс (VIII в.)

През 877 г., на събор в Равена, Йоан VIII обявява, че низшето духовенство не е подчинено на юрисдикцията на светската власт.

През 879 г., за да запази добрите взаимоотношения с Константинополската Патриаршия, Папата признава повторното завръщане на Фотий на патриаршеския престол.

По негово време Рим е подложен на атаки от страна на арабските пирати. Папата организира блестящо отбраната на града, но не получава помощ от останалите европейски владетели. Затова през 878 г. е принуден да сключи примирие с нападателите, плащайки им значителен трибут.

Йоан VIII подкрепя активно мисията за евангелизация на славянските народи на техния език. Взема страната на Архиепископ Методий, чието дело утвърждава и го защитава от атаките на немските му противници.

На 12 февруари 881 г. Папата коронясва за император в Рим краля на Германия и Италия Карл III Дебели.

Йоан VIII е убит в Рим на 14 декември 882 г. при неясни обстоятелства; може би става жертва на фамилно отмъщение. Погребан е в Базиликата „Свети Петър“.

 

Изобр.: Wikipedia.org

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *