РИМСКИТЕ ПЪРВОСВЕЩЕНИЦИ: СВЕТИ ТЕЛЕСФОР, Папа и Мъченик

Свети Телесфор – осмият Римски Първосвещеник, произхожда от Южна Италия, от град Теранова (дн. Террануова да Сибари в областта Калабрия). Първоначално се посвещава на Бога като анахорет (отшелник) и прекарва много години в усамотение на планината Кармил в Палестина, както и в Египет. Накрая се установява в Рим и ок. 127/128 г. е избран за Епископ там.

Замъкът "Сант'Анджело" в Рим (построен като Мавзолей на император Хадриан)
Замъкът "Сант'Анджело" в Рим (построен като Мавзолей на император Хадриан)

Разцветът на столицата при император Хадриан (117 – 138) води до проникването в него на различни нови учения и Папа Телесфор трябва да защитава енергично чистотата на християнската вяра от нашествието на различни ереси (особено от ереста на гностиците, пренесена в Рим от Египет). Папата отговаря на изискванията на развиващата се Църква, като ръкополага много епископи, презвитери и дякони. Обогатява литургичния й живот с установяването на три литургии на Рождество Христово (среднощна, утринна и на третия час), утвърждава седемседмичен пост преди Пасхата Христова, както и празнуването й в Неделя. Според традицията, Папата е автор на литургичния химн „Gloria in excoelsis Deo“ („Слава във висините Богу“).

Планината Кармил в Палестина
Планината Кармил в Палестина

Свети Ириней Лионски пише, че Свети Телесфор пролива кръвта си за вярата на 2 януари 137/138 г. „Liber Pontificalis“ потвърждава, че увенчава живота си със „славно мъченичество“. Погребан е във Ватиканския некропол. Църквата чества паметта му на 5 януари.

 

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *