РИМСКИТЕ ПЪРВОСВЕЩЕНИЦИ: СВЕТИ СИКСТ I, Папа

Свети Сикст (или Ксист) I, седмият Епископ на Рим, е роден в римския район Виа Лата. Баща му се е наричал Пастор. Наследява своя предшественик Александър I ок. 117/118 г., след като е избран с гласуване от римското свещеничество. Понтификатът му е свързан с последните години от управлението на император Траян (98-117), когато чувствително се смекчава суровата държавна политика спрямо християните, и с възцаряването на неговия приемник Хадриан (117-138).

Времето на Хадриан е истински „златен век“ за империята – почти липсват войни по границите, бързо са потушавани вълненията в по-отдалечените провинции, държавата се радва на добро законодателство, вътрешен ред и стопански разцвет. В тези условия Папа Сикст I се посвещава на укрепването на църковната дисциплина и на усъвършенстване на богослужението. Знаем със сигурност, че той постановява до свещените съдове, използвани при отслужването на Светата Евхаристия, да могат да се докосват единствено свещенослужителите, не и миряните.

Вилата на император Адриан в Тиволи край Рим

Приписва му се въвеждането в Литургията на „Sanctus“ („Свят“) преди освещаването на даровете, както и на финалната формула: „Ite missa est“ („Идете си, Литургията е отслужена“ – букв. „отправена“), откъдето по-късно думата „Missa“ (ит. „Messa“) се налага като название на римската Литургия.

Израз на авторитета на Римската Епископска Катедра в цялата Църква е и разпореждането на Сикст I всеки Епископ, посетил Рим, да представя при завръщането си на своя клир апостолическо писмо, гарантиращо пълното му общение с Престола на Свети Петър.

Чаша (каликс) и патена, използвани в Светата Литургия

Свети Сикст I умира ок. 126/128 г. Макар някои древни извори да го наричат Мъченик, няма достатъчно исторически доказателства за насилствената му смърт. Погребан е във Ватиканския некропол, където са гробовете на неговите предшественици. Църквата отбелязва паметта му на 3 април. Мощите му се почитат в църкви в италианските градове Алифе и Алатри, както и в римската Базилика „Сан Систо“ на Виа Апиа.

 

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *